O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Zamieszczone przez luckyluc
    Pisałem w poprzednich postach jaką strategie przyjąłem. Najważniejszy był telefon do SKODA POLSKA w Poznaniu i rozmowa z p. Maciejem Cieślikiem.

Wymusiłem w ASO po mojej ostatniej wizycie wysłanie zapytania o wymianę pompy. Zadzwoniłem i jest decyzja na TAK. Teraz czekam na części.

Dla zainteresowanych podaje telefon 61 873 24 85 do p. Macieja Cieślika w SKODA POLSKA. Warto zadzwonić powiedzieć jaki ma się problem i gdzie serwisuje się auto. Powinien do nich zadzwonić i interweniować. Tak było w moim przypadku.
    Gratuluję.

Komentarz

• radik79
      Ambiente
      • 2008
      • 222
      • Octavia III (5E3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Mnie chyba też, to dopadło

Czy po diagnostyce VCDS'em są jakieś błędy?

Bo zastanawiam się, czy w ASO rozmowa nie będzie wyglądać w następujący sposób.

Ok, podepniemy pod kompa i zobaczymy czy są błędy.

Pozdrawiam,
      ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• Andys
        Elegance
        • 2007
        • 762

Zamieszczone przez radik79
        Bo zastanawiam się, czy w ASO rozmowa nie będzie wyglądać w następujący sposób.

Ok, podepniemy pod kompa i zobaczymy czy są błędy.
        Nie, rozmowa będzie u Bednarka wyglądać gorzej, pisałem już. Oni nie będą zaprzeczać, że to pompa tylko od razu Ci powiedzą, że nie mają podstaw do wymiany bo przecież działa :|
        Pozdrawiam,
        Andys

Komentarz

• radik79
          Ambiente
          • 2008
          • 222
          • Octavia III (5E3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Andys,

Byłeś już u Bednarka z tym problemem?

Jeżeli byłeś w ASO, to z kim rozmawiałeś?
          ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• Andys
            Elegance
            • 2007
            • 762

radik79, byłem u Bednarka, rozmawiałem z doradcą serwisowym - Sylwestrem Kokoszewskim. Był uprzejmy, ale szczery do bólu.
            Pozdrawiam,
            Andys

Komentarz

• radik79
              Ambiente
              • 2008
              • 222
              • Octavia III (5E3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ilu użytkownikom 1.4 TSI udało się wymienić pompę?

Komentarz

• Jeżyk
                Rider
                • 2009
                • 691

Krzysiek25, Piotr AMP, potrzebne będą 2 osoby 1-Ty jako uważny słuchacz i 2- ktoś z DELIKATNĄ nogą do gazowania.
                1. Otwórz tylną klapę i próbuj
                2. Zaopatrz się w grubą rękawicę, chwyć rurę wydechową, poruszaj i próbuj
                3. Połóż oparcia tylnych siedzeń i próbuj
                4. Otwieraj po kolei drzwi z tyłu i próbuj
                5. Wyjmij WSZYSTKO z bagażnika łącznie z kołem zapasowym i .... TAK, próbuj
                6. Zaciągnij hamulec ręczny i .... ZGADŁEŚ! próbuj
                7. To może być pompa paliwowa :P
                8. Jeżeli nie znalazłeś nic do tej pory to poszukaj świerszcza schowanego pod wykładziną i w zależności od tego czy lubisz zwierzątka czy nie, to go wypuść lub zabij kluczem do kół na asfalcie. POMAGA!!!
                9. Jeżeli w dalszym ciągu nic nie znalazłeś to niestety musisz to polubić
                10. Ostatnia deska ratunku, zmień serwis i unikaj uśmiechających się ludzi w krawatach, (to może byś objaw chorobowy wynikający z nagromadzenia kwasów tłuszczowych w oczodołach) znajdź pana Zdzisia co zna się na samochodach
                11. Zapomniałeś o poświęceniu autka? A ty brzydalu! Natychmiast napraw ten błąd!!! To chrobocze Twoje sumienie!
                12. Pomińmy milczeniem ostatnie 4 punkty, to tylko OFF TOP
                A tak na serio, wiem coś o takich upierdliwych chrobotaniach i dlatego po walce z kwiczeniem mojego któregoś tam auta pojechałem do DOBREGO mechanika i on zdiagnozował usterkę w 10 sekund. Chwycił za rurę wydechową, potrząsnął, zapytał czy to ten dźwięk i naprawił!!! Życzę Wam sukcesu z naprawdę upierdliwą usterką. Powodzenia.
                Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• Piotr AMP
                  Rider
                  • 2009
                  • 250

Cały czas czekam na decyzję. Wczoraj dzowniłem do ASO ale Pan powiedział, że SAP napisał mu takiego maila, że musi zadzownić i wyjaśnić parę spraw ale nie powiedział co w tym mailu mu napisali.
                  Pozdrawiam
                  Piotr

Komentarz

• luckyluc
                    Drive
                    • 2010
                    • 78

Zamieszczone przez Piotr AMP
                    Cały czas czekam na decyzję. Wczoraj dzowniłem do ASO ale Pan powiedział, że SAP napisał mu takiego maila, że musi zadzownić i wyjaśnić parę spraw ale nie powiedział co w tym mailu mu napisali.
                    Temat się skomplikował. Jestem po wymianie pompy. Niestety po przyjechaniu z ASO pod garaż (ok. 5 km) terkotanie powróciło! Najdziwniejsze jest to, że teraz jest bardziej słyszalne.

Ps. Ile osób dzwoniło do p. Macieja Cieślika z SKODA POLSKA (tel 61 873 24 85)? Im więcej zgłoszeń, że taki problem występuje tym większe prawdopodobieństwo rozwiązania problemu. Jak jeździcie do ASO to musicie wymusić, żeby wysłali zapytanie odnośnie terkotania.
                    Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Zamieszczone przez Piotr AMP
                      Temat się skomplikował. Jestem po wymianie pompy. Niestety po przyjechaniu z ASO pod garaż (ok. 5 km) terkotanie powróciło! Najdziwniejsze jest to, że teraz jest bardziej słyszalne.

Ps. Ile osób dzwoniło do p. Macieja Cieślika z SKODA POLSKA (tel 61 873 24 85)? Im więcej zgłoszeń, że taki problem występuje tym większe prawdopodobieństwo rozwiązania problemu. Jak jeździcie do ASO to musicie wymusić, żeby wysłali zapytanie odnośnie terkotania.

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

A mowia ze diesel to zlo :twisted:

Problem sie nasila jak widac, puki co wiemy tylko o tych ktorzy na forum maja taki problem, ciekawe ile jezdzi jeszcze nieswiadomych po naszych drogach :|
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• radik79
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 222
                          • Octavia III (5E3)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jak jeździcie do ASO to musicie wymusić, żeby wysłali zapytanie odnośnie terkotania
                          Postaram się w weekend podjechac do ASO, tym bardziej, że będę miał jeszcze jedną uwagę (błąd czujnika wysokiego ciśnienia w klimatyzacji).

Będzie to pierwsza rozmowa, czyli na razie rozpoznanie.

Czy zapytanie mają wysłać do p. Cieślika, czy obojętnie do kogo z SAP?

Pozdrawiam,

Komentarz

• Andys
                            Elegance
                            • 2007
                            • 762

Czyli, albo wcale nie wymienili Ci pompy :evil: ,
                            albo to nie sama pompa (nowa się raczej nie zrypała po 5km), tylko jakieś jej mocowanie wpada w rezonans. No i wróciliśmy do samego początku :/
                            Pozdrawiam,
                            Andys

Komentarz

• luckyluc
                              Drive
                              • 2010
                              • 78

Jak jeździcie do ASO to musicie wymusić, żeby wysłali zapytanie odnośnie terkotania
                              Postaram się w weekend podjechac do ASO, tym bardziej, że będę miał jeszcze jedną uwagę (błąd czujnika wysokiego ciśnienia w klimatyzacji).

Będzie to pierwsza rozmowa, czyli na razie rozpoznanie.

Czy zapytanie mają wysłać do p. Cieślika, czy obojętnie do kogo z SAP?

Pozdrawiam,
                              Dziwne, ale również mam ten błąd! Może to jest jakaś wskazówka.

Lista moich błędów:

Układ Climatic (UDS)

9481748 B10AE14 [8]
                              Czujnik wysokiego ciśnienia przerwa / zwarcie z masą - sporadycznie

---

Komputer sterujący silnikiem systemu Motronic

53285 U1025 000
                              Sterownik układu klimatyzacji

---

komputer sterujący instalacją elektryczną samochodu

00907 000

włączenie sterowania obciążeniem

[ Dodano: Sro 24 Lut, 10 11:51 ]
                              Zamieszczone przez Andys
                              Czyli, albo wcale nie wymienili Ci pompy :evil: ,
                              albo to nie sama pompa (nowa się raczej nie zrypała po 5km), tylko jakieś jej mocowanie wpada w rezonans. No i wróciliśmy do samego początku :/
                              Może coś zakłóca pracę tej pompy.
                              Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• radik79
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 222
                                • Octavia III (5E3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Pojadę z tym czujnikiem i zobaczymy, czy coś się zmieni.

Z tego co pamiętam Andys też miał błąd z klimą.

Andys, muszę podjechać do Ciebie. Szkoda że nie ma kabla.

Pozdrawiam,

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

a czy te błędy pojawiają się po wykasowaniu?
                                  bo błędy zawsze jakieś są i sama ich obecność o niczym nie świadczy.
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• luckyluc
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 78

Zamieszczone przez szkoda
                                    a czy te błędy pojawiają się po wykasowaniu?
                                    bo błędy zawsze jakieś są i sama ich obecność o niczym nie świadczy.
                                    Były kasowanie już trzy razy. Za każdym razem się pojawiają. Serwis twierdzi, że to przez radio niefabryczne.

Komentarz

• radik79
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 222
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ach ta wyobraźnia

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

luckyluc, To wyjmij radio i jedz im pokazac ze dalej bledy sa :diabelski_usmiech
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• martinex
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 87

Wczoraj byłem w ASO. Mistrz zakwalifikował pompę do wymiany. Otwarto zlecenie i przekazano do osób zajmujących się naprawami gwarancyjnymi - czekam na ostateczną decyzję co do wymiany.

Nawet jeżeli decyzja będzie pozytywna to pomp brak i czas oczekiwania ok. 2 tygodnie.

Pompa terkocze i "świerszczy" okrutnie - teraz chyba bardziej niż w czasie mrozów.

Z informacji jakie dostałem w ASO to akcja wymiany pomp była w VW w Skodzie dotychczas nie - ale skoro w VW było to znaczy, że musi być coś na rzeczy i to od dawna.

Spalaniem mojej Octavii panowie się zbytnio nie przejęli mówiąc, że to tak jest, że w przypadku silników turbo - spalanie rzeczywiste nie ma nic wspólnego ze spalaniem deklarowanym przez producenta - ehh gdybym to wiedział przed zakupem...

Ale liczę, że może jednak pompa jest w jakiejś części przyczyną tego problemu i po jej wymianie uda się przy moim "emerytdrajwingu" zbliżyć się chociaż do tego co zapisano w katalogu.... chociaż do 8l :x

Komentarz

• Andys
                                            Elegance
                                            • 2007
                                            • 762

Z tego co pamiętam Andys też miał błąd z klimą.
                                            Dokładnie, też miałem ostatnio problem z czujnikiem wysokiego ciśnienia w klimie.

Andys, muszę podjechać do Ciebie. Szkoda że nie ma kabla.
                                            Tak, jak Ci ostatnio pisałem, zapraszam. Niestety posiadany kabelek "uwaliłem" software`owo i jeszcze nie wiem czy udało mi się go naprawić. Niestety nowego nie mam, a z aktualizacji też nici wyszły .
                                            Pozdrawiam,
                                            Andys

Komentarz

• radik79
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 222
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Andys
                                              Dokładnie, też miałem ostatnio problem z czujnikiem wysokiego ciśnienia w klimie.
                                              I cos już robiłeś z tym czujnikiem?

tzn. czy wymieniałeś?

Pozdrawiam,

Komentarz

• luckyluc
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 78

Zamieszczone przez martinex
                                                Nawet jeżeli decyzja będzie pozytywna to pomp brak i czas oczekiwania ok. 2 tygodnie.
                                                To ciekawe skąd mieli pompę którą mi wymienili. Tak czy inaczej, jeżeli będziesz miał okazje to wymień tą pompę.

Komentarz

• Andys
                                                  Elegance
                                                  • 2007
                                                  • 762

I cos już robiłeś z tym czujnikiem?

tzn. czy wymieniałeś?
                                                  Niczego nie robiłem, bo klima działa, a komunikat miał status błędu sporadycznego
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Andys

Komentarz

• luckyluc
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 78

Na jakim etapie są pozostali użytkownicy dotknięci w/w problemem? Dzwoniłem do p. Macieja ze SKODA POLSKA. Przy okazji zapytałem czy ktoś zgłaszał mu podobny problem. Stwierdził, że do tej pory NIKT :twisted:

Komentarz

Pracuję...